Tips & Trik: Fahami Asas SEO Untuk Laman Web WordPress Anda

Okay, untuk anda yang baru nak masuk dalam dunia laman web dan blogging, mesti pernah dengar pasal asas SEO, betul tak?

SEO ni sangat penting sebab ia boleh bantu naikkan laman web anda ke ranking yang tinggi dalam hasil carian Google.

Tak tahu caranya?

Jangan risau!

Kami akan beri tips dan trik asas tentang SEO untuk laman web WordPress anda.

 

1. Pilih Tema SEO-Friendly

 

Pertama sekali, anda perlu pilih tema dengan SEO-friendly.

Apa maksudnya?

Maksudnya, tema tu perlulah optimize bagi enjin carian supaya Google senang nak crawl dan index laman web anda.

Dan sebenarnya, banyak tema dekat laman WordPress ni yang dah optimize dari segi SEO, jadi pastikan anda pilih yang terbaik.

 

2. Gunakan Plugin SEO

 

asas seo

POW vs POF

Plugin SEO ni sebenarnya diibaratkan seperti Yoast SEO atau Rank Math yang boleh jadi kawan baik anda dalam mengoptimasikan laman web.

Dengan plugin ni, anda boleh optimize setiap post atau page dengan mudah.

Ia akan bagi anda panduan langkah demi langkah untuk memperbaharui ranking laman web dalam hasil carian.

 

3. Keyword Research

 

Yang paling penting, anda perlu buat keyword research.

Apa tu keyword research?

Anda perlu cari keyword yang relevan dengan kandungan laman web, tapi yang popular dalam carian.

Anda boleh gunakan tools seperti Google Keyword Planner atau Ubersuggest untuk cari keyword yang sesuai.

 

4. Optimize Permalink & Meta Description

 

Permalink tu lebih kurang macam URL untuk setiap post atau page korang.

Pastikan anda optimasikan permalink dengan letak keyword yang relevan.

Jangan lupa juga tentang meta description yang mana ia adalah keterangan ringkas tentang kandungan laman web anda dalam hasil carian.

Jadi, pastikan letak keyword dalam meta description untuk tarik perhatian pembaca.

 

5. Kandungan Berkualiti

 

asas seo

 

Kandungan anda perlulah berkualiti, tak boleh main copy-paste je dari sumber lain.

Google sangat suka dengan kandungan yang asli, informatif, dan relevan dengan keyword.

Pastikan juga anda tulis kandungan yang menarik dan memberi manfaat kepada pembaca.

 

6. Gunakan Gambar dengan Betul

 

Jangan lupa optimizekan juga gambar anda.

Letaklah keyword dalam nama fail gambar dan alt text yang mana ia akan bantu gambar anda muncul dalam hasil carian gambar Google.

 

7. Sitemap & Robot.txt

 

Pastikan anda submit juga sitemap laman web pada Google Search Console.

Sitemap ni lebih kurang macam peta laman web anda di laman Google.

Robot.txt pula penting untuk beri arahan pada robot Google supaya ia boleh semak laman web anda betul-betul.

 

8. Speed Up Laman Web

 

Last but not least, pastikan laman web anda laju.

Google dan pengguna sukakan laman web yang laju.

Gunakan plugin caching dan pastikan gambar yang digunakan dalam laman web tu tak terlalu besar saiznya.

Jadi, inilah beberapa tips asas tentang SEO untuk laman web WordPress.

Ingat, SEO ni bukan satu perkara yang boleh anda buat sehari dua je, tapi anda perlu konsisten dan sabar untuk nampak hasilnya.

BERITA BAIK – Saya ada keluarkan panduan lengkap buat website tanpa coding. Boleh dapatkan di pautan ini 

Related Articles

10 Artikel Paling Popular

Pendaftaran Program eKongsi

AKAN DATANG!

Program atas talian yang membantu Ibu Tunggal memulakan perniagaan. Modal awal perniagaan disediakan!

© 2024 All Rights Reserved.

Blog Pendidikan

Job buat website

Job buat website Klien agen perfume kereta Buat masa ni saya tak ambil job buat website Cuma klien ni betul-betul minta tolong Dia dah beli

Saya pelajar sains sosial dulu

Saya pelajar sains sosial dulu Saya ada belajar Teori Keperluan Maslow Masa tu tak faham untuk relate Walaupun dapat A. Saja lah selit. Lama kelamaan

Lama dah tak post

Lama dah tak post Ada 1 tahun juga tak post apa-apa Orang kata gen Y akhir ni banyak main tiktok Tak layan dah facebook Entah.

© 2024 All Rights Reserved.

Artikel Umum Popular

Artikel Kripto Popular

Scroll to Top